Tanker om kropp og vektnedgang etter fødsel

Jeg fikk spørsmål om jeg kunne skrive litt om dette temaet, kanskje ikke så rart med tanke på hvordan jeg ser på kroppen min nå. Jeg har jo ikke lagt skjul på at jeg synes det er helt forferdelig å ha gått opp så mye i vekt, og jeg er absoluttt ikke komfortabel i min egen kropp om dagen. Når jeg ser tilbake på bilder av meg selv før jeg ble gravid synes jeg kroppen min så ganske grei ut, og jeg kunne veldig gjerne tenkt meg å komme tilbake dit så fort som mulig. Selv om jeg kunne tenkt meg det, så er det absolutt ikke noe jeg skal gå aktivt inn for i begynnelsen. Jeg skal selvfølgelig komme i gang med trening så fort kroppen tillater og spise bra, men jeg kommer ikke til å gå aktivt inn for å gå ned i vekt. Jeg har utrolig lyst til å fullamme, og krysser både fingre og tær for at jeg får til det. Lavt kaloriinntak kan føre til mindre næringsrik melk, og i verste fall til at melkeproduksjonen stopper. Det er jeg absolutt ikke villig til å risikere bare for å gå ned i vekt litt raskere. Bare det å amme gjør at en forbruker en god del ekstra kalorier hver dag, faktisk så mye som 500 kalorier. Derfor hjelper amming ofte på vektnedgang i seg selv, uten at en selv går inn for det.

Når det er sagt, så er absolutt ikke skummelt å gå ned i vekt etter en graviditet. Poenget er at dette bør skje gradvis, slik at det ikke blir speed-slanking. Rundt 0,5 kilo kan være et fint ukentlig vekttap, som ikke bør påvirke ammingen. Vi setter opp Strongbody-planer til ammende mødre som vil få en mer fit kropp etter graviditeten, og da legges det alltid til en god del ekstra kalorier for å sørge for at vektnedgangen ikke skjer for fort. Det vil jo uansett være utelukkende positivt for både mor og baby at man spiser sunt, og kommer seg i gang med aktivitet etter fødsel. Da vil også kroppen komme tilbake til seg selv etter en stund, og det er jeg villig til å vente på. Med andre ord sikter jeg ikke mot #SK2016 i år, men jeg skal likevel komme med trening- og kostholdstips som vanlig. Om ikke så alt for lenge er kjellergymmet vi lager i huset ferdig også, da skal det ikke bli noe problem å få en sprek barselsperiode. Så selv om dere ikke vil dere vil se meg trene i sports-bh med det første, så skal jeg gjøre mitt beste for å spre treningsglede og motivasjon likevel!

Lat lørdag

Til vanlig er jeg veldig glad i å trene styrke i helgene. Gymmet pleier å være relativt folketomt, og jeg har all plassen å boltre meg på. Planen var i utgangspunktet å trene da jeg sto opp i dag, men jeg orket rett og slett ikke. Ikke topp energi og ikke topp treningslyst, da fant jeg heller ut at økta kan vente til i morgen. Så lenge jeg gjennomfører de tre øktene mine i uken er jeg fornøyd, og Guapo var fornøyd med at han heller fikk seg en ekstra god tur i dag. Frem til nå i dag har jeg sett alt for mange episoder Devious Maids, men det var akkurat det jeg trengte i dag. En skikkelig lat lørdag, så kan jeg være superwoman på trening i morgen. Det går jo ikke å være superwoman hver eneste dag! Så om dere har en dag hvor kropen virkelig ikke vil på trening, så husk at det er lov å ta seg en dag fri. Jeg har ikke bare vært lat på treningsfronten, det ble litt latskap på matfronten også. For taco er vel noe av det enkleste det går an å trylle frem, samtidig som det smaker ekstra godt på en lørdag.

Innlegget inneholder sponsede lenker


Helt til slutt tenkte jeg bare å tipse dere om at X-life har ryddesalg som dere finner her, hvor det er mulig å gjøre et kupp når det kommer til treningsklær og utstyr. Jeg håper de fleste av dere fortsatt holder nyttårs-trykket oppe på trening en god stund til, og da kan det jo være greit med litt ekstra treningsklær.


Resten av lørdagen har jeg også tenkt å være lat, med Guapo sammen med meg i sofaen. Kjæresten er i Oslo i helga, så jeg er livredd for at Ulrik skal bestemme seg for å komme mens jeg er hjemme alene. Det er jo enda fire uker igjen til termin, så sannsynligheten er vel relativt liten. Forhåpentligvis venter han et par uker med å komme enda, slik at jeg får litt ekstra tid til late dager som dette ♥

Chocolate fondue

Det er fredag og endelig helg igjen! Jeg synes at det skal være rom for å kose seg litt ekstra i helgene, med ting en ikke spiser til hverdags. Jeg er veldig glad i sjokolade, og ikke minst veldig glad i frukt. Derfor finnes det nesten ikke en bedre kombinasjon i mine øyne, med smeltet sjokolade over frisk frukt og bær. Dette er virkelig supert å servere som fredagskos. Kjøp inn frukt og bær du liker, sammen med sjokolade. Jeg valgte mango, druer, jordbær, banan og blåbær.  Jeg klarer ikke å bestemme meg for om jeg liker banan eller jordbær med smeltet sjokolade best, men det er definitivt en av de to som går av med seieren. Hvis du skal ha besøk i helgen eller bare kose deg hjemme alene selv, så kan dette være et supert alternativ til annen godis. Jeg føler i alle fall ikke at noe mangler når jeg har dette å kose meg med:


Det var dagens mattips fra denne kanten, ønsker dere alle en nydelig helg ♥

Alt er bedre enn ingenting!

I en hektisk hverdag er det mange som føler at de ikke får tid til trening. Hvis lista for ei treningsøkt hadde blitt lagt litt lavere tror jeg nesten alle hadde fått tid til litt trim i hverdagen. Det er nemlig ikke sånn at du må sette av en time for å trene, alt er bedre enn ingenting. I dag gjennomførte jeg ei hel økt på 30 minutter, og da var jeg kjempefornøyd med egen innsats. Hele kroppen fikk trent, og jeg var god og svett etterpå. Om du ikke har tid til å dra til et senter – så bruk egen kroppsvekt hjemme i stua eller gå deg en tur ut. All trening er nemlig bedre enn ingen trening, og bare 20-30 minutter daglig kan gjøre en enorm forskjell! Jeg kjørte ei økt med supersett i dag, det vil si at jeg kjører to øvelser om hverandre.  Pausen tar jeg etter begge øvelsene er gjennomført, og på den måten sparer jeg masse tid i løpet av økta. Pulsen blir høyere også, så her er det flere positive effekter. Økta i dag så slik ut:

1a Sumo markløft 4 x 10, 40 kg

1b Pushups 4 x 10

2a Nedtrekk 4 x 10, 40 kg

2b Knebøy med bulgarian bag 4 x 20, 15 kg

3a Skulderpress med bulgarian bag 4 x 15, 15 kg

3b Hipthrust med strikk 4 x 20Hvis du vet at du ikke rekker å gjennomføre hele økta du hadde planlagt kan det altså likevel gå, hvis du kjører supersett med alle øvelsene. Her er det verdt å ha i bakhodet at det ikke er så lurt å supersette to veldig tunge øvelser rett etter hverandre, på grunn av at kroppen trenger litt mer restitusjonstid mellom tunge løft. Jeg ville derfor ikke kjørt markløft og knebøy i samme supersett for eksempel. Men dette er en super treningsform som gjør at økta blir mer effektiv, og er virkelig verdt å prøve ut. Jeg fikk til og med et par minutter til overs for å knipse noen bilder av øvelsene, det er ikke verst!

Spicy kyllingsuppe med kokosmelk

Her i Trondheim er det skikkelig rufsete vær om dagen, og det er en ekstra god grunn til å ha det hyggelig innendørs. Med god mat som varmer blir dagen plutselig så mye bedre synes jeg! Det er jeg nok ikke alene om, derfor tenkte jeg å tipse dere om denne nydelige suppen i dag. For å lalge den steker du først kyllingfilet i en dyp panne, med chili og hvitløk. TIlsett grønnsaker av ønske, her har jeg brukt squash, vårløk og paprika. Når grønnsakene har fått stekt seg ferdig heller du over en hel boks med kokosmelk, og lar det koke opp. Smak til med salt og pepper. Skru ned varmen og la suppen putre i ca 5 minutter før du serverer. Hvis du ønsker kan du også ha ris eller nudler til, samtidig som du bruker litt mindre kokosmelk. Da får du plutselig en spicy wok i stedet for suppe hvis det frister mer.

Innlegget inneholder sponsede lenker

Det gjør seg virkelig med litt farge i maten, da blir det så fristende å spise. En annen ting jeg elsker er farge på treningsklær, og det har kommet så utrolig mye fint om dagen! Akkurat nå har jeg bare fire treningstights som passer, og tre treningsgensere som jeg enda får på meg. Jeg skal ikke legge skjul på at jeg virkelig gleder meg til å få tatt i bruk mer av klærne mine igjen, og jeg har allerede bestilt noen plagg som skal ligge klar og vente på meg til etter fødselen. Dette blir virkelig en motivasjon i seg selv etter lille Ulrik kommer:

Tights fra Craft / t-skjorte fra Craft / singlett fra Craft / tights fra Röhnisch / sports-BH fra Röhnisch / singlett fra Röhnisch / caps fra Better Bodies

 

Håper dere har en fargerik og flott lillelørdag!

Vegetar quesadillas

Jeg rakk ikke en meatfree monday i går, så da tar jeg den like gjerne på en tirsdag i stedet. Dette er den første gangen jeg har prøvd å lage vegetar quesadillas, men det blir garantert ikke den siste. Det var nemlig utrolig godt, og jeg savnet ikke kjøtt i denne retten i det hele tatt. Full av smak og næring, ikke minst er den veldig enkel å lage også. Fyllet består av linser og bønner, for å lage det trenger du:

1 boks store hvite bønner

1 boks grønne linser (ca. 230 g)

1 boks hakkede tomater (ca. 400g)

1 rødløk

1 kinesisk hvitløk

1/2 rød chili

1 ss spisskummen

1 ss paprikapulver

1 ts sukrin

Litt salt

Finhakk løk, hvitløk og chili som du freser i ei panne med litt olje. Tilsett bønner, linser og de hakkede tomatene. Smak til med krydderet, om du ønsker kan du også bruke taco- eller fajitakrydder fra butikken. Helst anbefaler jeg å lage selv, smaker like godt uten unødvendig sukker større mengder salt. La det hele putre sammen i 5-10 minutter. Bruk en tortillalefse eller speltlompe som bunn, og fordel blandingen over sammen med litt ost. Legg en ny lefse/tortilla over og topp med enda litt mer ost om du ønsker. Jeg brukte speltlomper i denne retten, og fikk totalt fire store quesadillas. Legg i en ildfastform og stek i ovnen på 200 grader i 10-15 minutter, eller til osten har smeltet. I mellomtiden kan du lage en frisk salat og guacamole, det er et must til retter som dette i mine øyne! Min guacamole er laget av en stor avocado, 1/2 presset kinesisk hvitløk, litt salt, sukrin og limesaft.Dette var virkelig en fest for smaksløkene, og virkelig godt på en helt vanlig tirsdag! Skulle du likevel ha lyst på en rett med kjøtt i kan enchiladas med kylling være et supert alternativ, oppskriften finner dere her. Jeg tror likevel ikke dere vil angre på å prøve denne vegetar-retten, for den var helt fantastisk!

Mandagsøkt & hverdagsmat

Det er langt i fra hver dag jeg har tid eller ork til å lage fancy middager. Likevel er jeg opptatt av at maten skal ha bra nærningsinnhold, og smake godt. En gjenganger her i huset på travle dager er stekt karbonadedeig sammen med tomat, paprika og løk. Kok ris og brokkoli som du serverer på siden, gjerne med hvitløkskesam til også. Den lager jeg av en boks mager kesam, en presset kinesisk hvitløk, litt salt og litt sukrin. Hele retten er ferdig på rundt er kvarter, det har alle tid til!I dag var det skikkelig godt å komme seg å trening, mandager er viktig for å sette starten på en god treningsuke synes jeg. På trening av underkropp holder jeg litt igjen om dagen, men på overkropp kjennes det godt å kunne kjøre på. I dag ble det bryst og skuldre som fikk gjennomgå, og det kjennes virkelig godt når det svir i muskulaturen. Jeg kjenner at jeg gleder meg til å trene “alene” i min egen kropp igjen, det blir fantastisk! I mellomtiden gjør jeg så godt jeg kan, og økta i dag så slik ut:

Militærpress 3 x 8, 30 kg

Sidehev i kombinasjon med fronthev 3 x 10, 4 kg

Upright rows i kabel 3 x 10, 30 kg

Facepulls 3 x 12, 30 kg

Skrå benkpress 3 x 10, 30 kg

Cable cross 3 x 10, 14 kg

Pecdec 3 x 10, 25 kg

Genser og tights er begge fra Craft (sponsede lenker)Nå skal jeg ligge på sofaen resten av kvelden, energinivået er ikke helt der det pleier å være om dagen. Men jeg har absolutt ikke dårlig samvittighet for å være litt lat om dagen, jeg er jo tross alt en ekte kroppsbygger!

Favoritt kveldsmat & strikktrening

Vi har kommet oss hjem fra flotte Røros, og jeg tenkte jeg skulle dele kveldsmaten min med dere. Dere har sett den på bloggen før, for dette er virkelig en gjenganger hos meg. Nystekt havrebrød med pålegg, det skal mye til for å toppe det. Her har jeg brukt 100 g havregryn, 1 dl vann, 1 ss sukrin , 1 ts kanel og 1 ts salt. Bland det godt sammen, og form til flate brød som du fordeler på et bakepapirkledd stekebrett. Stek havrebrødene midt i ovnen på 200 grader, før du tar du ut og lar de avkjøle seg på rist. Topp med det pålegget du ønsker, disse smaker godt med både søtt og salt på. Jeg blir aldri lei av å ha egg på, perfekt koketid i mine øyne er 7,5 minutter. Da blir plommen passe bløt, uten at den er rennende.

Lenkene i innlegget er sponset


Kjæresten fikk ta en skitur alene i dag, det blir litt bedre trening for han uten å ha meg på slep. Jeg måtte selvfølgelig trene litt fordi jeg også, og tok frem treningsstrikkene jeg hadde pakket med i bagen. En trenger aboslutt ikke å ha så mye utstyr for å få ei gjennomført ei grei treningsøkt! Med kroppsvekt og strikk fikk fikk jeg trent hele kroppen med knebøy, pushups, roing, bicepscurls og skulderpress. Jeg kjørte øvelsene inne på hotellrommet, men tok turen ut for å knipse bilder av øvelsene til dere.

Ullgenser fra Kari Traa / Joggebukse fra Better Bodies (-26&) / Strikk fra AbilicaStrålende fornøyd etter ei fin helg på Røros, batteriene er ladet opp og jeg er klar for ei ny uke ♥

Lykkelig med råtten kondis

Jeg har akkurat kommet inn på hotellrommet etter en kjempefin skitur på Røros. Det er så fantastisk godt å være ute på ski synes jeg, og det skal mye til for å slå dager som dette. Sol, vindstille, ti minusgrader og perfekte forhold i skiløypa. Da var det selvfølgelig bare å kle på seg etter frokosten, for å få brukt litt energi utendørs. For min del ble det faktisk brukt mye energi, jeg svettet og peste som bare det hele veien. Kondisen er langt i fra på topp om dagen, men det tar jeg virkelig ikke så tungt. Jeg er heller bare glad for at jeg klarer å gå på ski selv om jeg er så langt på vei, og at jeg fortsatt er i form til å dra ut på turer på som dette. Jeg storkoste meg, selv om tempoet kanskje ble litt for tregt for min bedre halvdel. Neste sesong er rollene omvendt, da får han all den ekstra vekten ved å gå med pulk. Ekstra vekt gir jo ekstra god trening, det er sånn jeg tenker på det nå om dagen! Vi gikk ei løype på åtte kilometer, og la inn en liten pause med mandariner og Kvikk lunsj. Det må liksom til for å gjøre skiopplevelsen komplett synes jeg!

Skibukse og lue fra Craft / Hals, ullgenser og votter fra Kari Traa (sponsede lenker)Håper alle dere lesere har en sprek lørdag, nyt den ♥

 

Siste gravid-oppdatering

Her kommer den tredje, og forhåpentligvis den siste gravid-oppdateringen min. Jeg har hatt 6-7 uker mellom de tidligere, og jeg er absolutt ikke innstilt på å gå over tiden. Slik står det altså til om dagen:

Uke: 35

Trimester: 3

Innkjøp: Nå har jeg fått kjøpt inn litt mer, i tillegg til klær er seng, stellebord, vogn, bæresæle og babynest på plass. Likevel er det mye som mangler, men hver gang jeg googler “utstyrsliste baby” blir jeg bare demotivert. De er jo evig lange, og jeg tenker at jeg aldri kommer til å komme i mål med det uansett. Så lenge jeg får kjøpt inn bilstol til han kommer tenker jeg at det viktigste er i orden, så får vi ta det litt som det kommer.

Bevegelser: Nå er det mye bevegelser, og selv om det er koselig for det meste er det også ganske plagsomt til tider. I og med at han har blitt så stor nå er det mye mer kraft i sparkene enn før, og mange av de kommer rett i ribbeina. Det er faktisk skikkelig vondt! I tillegg er han mest aktiv på natta, som gjør at det ikke er så enkelt å sove. Jeg tenker at det må være Ulrik sin måte å forberede meg på mange våkenetter i tiden som kommer.

Indre ro: Nei. Jeg blir egentlig mer og mer stressa for hver dag som går jeg. Jeg føler ikke at noe er på plass, og egentlig er jeg litt irritert på meg selv fordi jeg har jo vært klar over hva som skal skje en god del måneder nå. Av en eller annen grunn fant vi ut at det var lurt å totalrenovere et hus midt under graviditeten. Huset kommer aldri til å bli innflytningsklart før babyen kommer, så det var kanskje ikke den beste beslutningen vi har gjort. Vi har heldigvis leiligheten vår å bo i mens vi venter på at huset skal bli klart, så får mannen ta seg av alt som har med flytting å gjøre den dagen huset blir klart. Da har jo jeg en liten baby å passe på, det må vel være verdens beste unnskyldning for å slippe flytting!

Vektøkning: Den virker som den aldri stopper den vekta, nå har jeg gått opp tjuefem kilo. TJUEFEM! Det er så mye det, og med tanke på at babyen legger på seg mest på slutten blir det mest sannsynlig rundt tretti kilo til slutt. Jeg skal ikke legge skjul på at jeg synes det er urettferdig med tanke på at jeg har vært aktiv hele graviditeten og har spist bra. Men livet kan være urettferdig noen ganger, sånn er det bare. Så å selv om det er tungt, og selv om hater å være så svær må jeg bare tenke at dette blir tidenes motivasjonsboost etter fødselen. Med eget treningsrom i det nye huset har jeg troen på at barselstiden også kommer til å være en aktiv periode, sånn som svangerskapet har vært.

Strekkmerker: Med så mange kilo ekstra på en liten kropp er det kanskje ikke så rart at huden ikke har sjans til å henge med. Innsiden av lårene mine er fortsatt fulle av lilla/røde strekkmerker, i tillegg til et par små nederst på ryggen.  Jeg krysser bare fingrene for at de ikke kommer på magen også, da blir jeg skikkelig lei meg. De jeg har nå ser jeg jo ikke så ofte, men hvis de skulle dukke opp på magen kommer jeg jo til å se de hver eneste dag. Så jeg håper virkelig at jeg slipper unna!

Kynnere: Jeg tror faktisk ikke jeg har hatt noen kynnere enda, jeg aner i alle fall ikke hvordan de kjennes ut. Men det klager jeg ikke på, det høres jo ikke så behagelig ut så jeg er glad jeg slipper unna så lenge jeg kan!

Hodet festet: Sist gang jeg var på kontroll var det ikke festet, men jeg skal på ny kontroll neste uke og satser på at det har festet seg da.

Plager: Fortsatt ekstremt mye vann i kroppen, halsbrann, kviser og en bekkenløsning som bare blir vondere og vondere. Så er jeg pisslei av de enorme mengdene utflod som kommer, jeg tror jo nesten at fostervann har gått hver eneste dag! Jeg beklager at det ikke er det mest delikate for dere å tenke på, men når jeg først har bestemt meg for å være ærlig om dette svangerskapet så holdes ingenting tilbake. Jeg klør også mye, spesielt rundt brystvortene. Ikke det beste stedet å klø seg på offentlig, så jeg forsøker å gjøre det i smug. Den siste plagen jeg skal nevne i denne omgangen er hårvekst, for alle sier jo gravide får så tykt og fint hår! Dette har slått ut mest på kroppshår for min del, så jeg er overlykkelig for at det er vinter slik at ingen ser det.

Humør: Nå begynner jeg virkelig å synes synd på min bedre halvdel. Jeg kan begynne å gråte helt ut av det blå, og når han trøster meg og spør hva som er galt sier hikster jeg bare at jeg vet ikke og gråter videre. Det går heldigvis fort over igjen da, men snakk om å være tidenes mest needy kjæreste om dagen. For både min og hans del er jeg veldig glad for at det ikke er mange uker igjen! Det å gå tur hjelper veldig på humøret, men lange turer og bekkenløsning fungerer ikke så bra sammen. Det skal ikke være enkelt det her, haha!

Fødselsforventinger: Helt ærlig så gleder jeg meg til fødselen. Jeg skjønner jo at det kommer til å være det vondeste jeg noen gang har opplevd, men jeg vet jo at jeg må gjennom dette. Nå er jeg så lei av å være gravid at fødselen blir det siste store hinderet jeg må gjennom før dette er over, og da må jeg jo bare glede meg til det. Det kan godt være pipa får en annen lyd når det hele setter i gang, men akkurat nå ser jeg bare positivt på det.  I forhold til hvordan jeg vil føde / smertestillende og slike ting skal jeg ta alt som det kommer og høre på jordmor. De har tross alt vært gjennom en hel rekke med fødsler, og har mer greie på det enn meg. Derfor tenker jeg at jeg ikke skal ta noe standpunkt på forhånd, og bare ta fødselen som den kommer.

Fødebagen: Den har jeg ikke tenkt på engang enda, det er jo så mye som skal tenkes på først! Jeg satser på å få gjort det aller meste etter permisjonen har startet. Litt selvmotsigende kanskje da jeg virkelig håper på at han kommer et par uker før tiden, for nå er jeg lei av å være gravid. Så hvis noen av dere har lyst til å dele tips for å få ting til å sette i gang tar jeg i mot de med takk!

Det må jo bli godt for dere blogglesere hvis han kommer før tiden også, fordi det har blitt en del klaging fra min side gjennom graviditeten. Folk er forskjellige, noen synes det er fantastisk å gå gravid mens jeg synes det er pyton. Jeg er selvfølgelig lykkelig og glad for at kroppen min klarer å bære frem et barn, men likevel innrømmer jeg glatt at jeg ser enormt frem til dagen det hele er over. Så dere som har tips til meg, fyr løs og ha en super fredag alle sammen ♥