Verdens brøddag & mine beste brød

I dag er det Verdens Brøddag! Brød er en viktig næringskilde over hele verden, og kanskje er vi nordmenn spesielt glad i brød. Jeg er i alle fall en stor fan av brød, spesielt det brødet jeg lager selv (eller mamma sitt) . Brød har i de siste årene fått et litt negativt stempel i forbindelse med vektnedgang, noe jeg absolutt synes er ufortjent. Det meste er uheldig i for store mengder, men å spise brød hver dag har ingen vondt av. Derfor tenkte jeg å gi en liten hyllest til brødet i dette innlegget, og komme med to av mine favoritt-oppskrifter til dere. Det er mange grunner til å være glad i brød, men her er mine beste:

1. Det smaker fantastisk. Altså, hva slår rykende ferskt brød rett fra ovnen?

2. Grovt brød inneholder god næring, og er enkelt å ha med på farta. Brød gjør det enklere å spise sunt i en travel hverdag!

3. Brød er billig. Det er ikke nødvendigvis dyrt for sunn mat, brød kan både kjøpes og bakes billig.

4. Brød passer til alt! Du kan spise det til frokost, lunsj, middag og kvelds uten å bli lei. Noe av det beste jeg vet er speltlompelasagne med grovt brød til, det er hverdagsluksus det!

5. Brød er bra for miiljøet. Brød og den grønne matbølgen henger kjempefint sammen, for å spise mer korn/brød er definitivt klimavennlig. 

Med så mange fantastiske grunner til å spise brød må dere selvfølgelig få et par oppskrifter også. I dag har jeg to, nøttebrødet er utvilsomt det beste. Det tar litt mer tid, og om du har det travelt kan du lage hverdagsfavoritten havrebrød. Til to store nøttebrød trenger du:

1 kg grovbakst ♥ 1,5 dl havregryn ♥ 2 dl solsikkefrø ♥ 1,5 dl linfrø ♥ 150 gram valnøtter

3 ss honning ♥ 1,5 pakke tørrgjær ♥ 10-11 dl vann lunkent vann ♥ 3 ts salt

Bland alt det tørre godt. Nøttene og frøene kan du enten grovhakke, eller du kan bruke en stavmikser om du ønsker det. Tilsett vann og honning og rør godt sammen. Deigen skal være litt klissete, og helles over i to smurte brødformer. Ikke fyll deig helt opp til kanten av formen på grunn av heving, da er det bedre å heller lage tre brød av oppskriften. Hevingen foregår i ovnen, da brødene skal steke på 50 grader i 30 minutter på nederste rille. Deretter skrur du varmen opp til 200 grader, og steker brødet videre i 1 time. Vipp brødet ut av formene, og legg de opp ned på en rist. Sett brødene inn i ovnen på nytt i 10 minutter, da får brødet en fantastisk god skorpe.

En skal heller ikke kimse av hverdagsfavoritten havrebrød, noe av det enkleste som finnes! Jeg bruker 100 g havregyn, 1 egg og bittelitt vann i tillegg til krydder etter ønske. Bland godt sammen, og form til to flate brød og stek midt i ovnen på 200 grader i 12-15 minutter. Ta ut de ut og la de avkjøle seg på rist, før du topper med det pålegget du har lyst på.

Jeg håper dere ble inspirert til å spise brød i dag, det skal i alle fall jeg! Ha en nydelig mandag ♥

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg