Fredagstaco

Fredagstaco er en helgefavoritt for mange nordmenn, meg inkludert. Retten kan gjøres både på tradisjonell og sunnifisert måte, og det er kun enkle grep som trenger å gjøres for at retten skal bli mye sunnere. Det gjelder bare å bytte ut et par ingredienser, så får du forskjellen på en rett full av kalorier – og en rett du kan nyte med god samvittighet. Når dere ser forskjellen svart på hvitt så blir det kanskje enklere å velge de sunnere ingrediensene når du er i butikken? Jeg har akkurat spist fredagstaco selv, og har selvfølgelig verdens beste samvittighet etter å ha spist den sunnifiserte varianten:

Under har jeg regnet ut kaloriinnholdet i taco med “tradisjonelle” ingredienser – mot innholdet i de sunnere ingrediensene:

100 gram lettrømme inneholder 201 kcal vs. mager kesam som inneholder 74 kcal  

4 store tortillalefser inneholder 476 kcal vs 4 speltlomper som inneholder 256 kcal

150 g kjøttdeig inneholder 301 kcal vs karbonadedeig som inneholder 182 kcal

40 g Norvegia inneholder 142 kcal vs lettere Norvegia som inneholder 108 kcal 

Velger du den første varianten med “tradisjonelle” ingredienser får du en total på 1120 kcal mot 620 på den sunnifiserte varianten. Nå er jeg i utgangspunktet ikke fan av å regne kalorier, men dette eksempelet viser ganske tydelig hvor mye det kan utgjøre å bytte om noen ingredienser. Mange har nok det inntrykket av at det ikke spiller så stor rolle, men som dere ser så gjør det faktisk det! Det handler selvfølgelig ikke bare om kalorier heller, varianten jeg nettopp har spist inneholder mer proteiner og mindre av den typen fettsyrer som er dårlige for oss. For min del er det ingen tvil om hvilken variant av tacoen jeg velger, jeg synes faktisk at den sunnifiserte versjonen smaker bedre også! Andre små tips for å få en sunnere rett er å lage guacamole selv av most avocado, eller å lage tacokrydderet selv. Posen i butikken inneholder nemlig unødvendig sukker og salt, så hvis du vil være veldig nøye kan du lage det selv:


En hel kinesisk hvitløk, cummin, grønn chili, chipotle og chilikrydder ble min variant av tacokrydder i kveld. Selvfølgelig ikke nødvendig, men det er jo gøy å lage selv også 🙂

Med et sunnere måltid i magen er det på virkelig på sin plass med dessert. Med de  fire speltlomper jeg spise til tacoen var det jo en halv pakke igjen, og den kunne jo ikke legges tilbake i kjøleskapet! Dessertlomper er et bedre alternativ synes iallefall jeg. Klarte ikke å bestemme meg som vanlig, så jeg gikk for en variant med Philadelphia sjokoladepålegg og peanøttsmør mens den andre versjonen ble cottage cheese, kanel og sukrin. Herregud så godt! Lenge siden jeg har spist speltlomper nå, så dette var virkelig etterlengtet. Men jeg leker jo fortsatt med tanken på å konkurrere denne sesongen, som betyr at jeg er nødt til å være strammere med kostholdet enn jeg ville vært til vanlig.


Jeg har likevel tatt meg litt “fitnessfri” i helgen, både fra diett og trening. Heldige meg er barnevakt for verdens søteste hund denne helgen, og styrketreninga blir derfor byttet ut med langturer ute i det fri. Jeg tror både kroppen og hodet har godt av det, både friluft og litt ekstra mat gjør nok godt. Så nå skal jeg faktisk ta en tidlig fredagskveld, slik at jeg er klar for tur i morgentidlig. Ha en fortsett fin kveld da dere 🙂

19 kommentarer

Siste innlegg