Mine 10 beste tips for å komme i gang med treningen

Sommerferien er over for mange, og hverdagen venter. Med hverdagen kommer ofte også et ønske om å komme i gang med trening, men det kan være vanskelig å finne ut hvordan man skal gjøre dette. Her er derfor mine 10 beste tips for å kickstarte treningshøsten!

1. Finn det store “hvorfor.”  Med dette mener jeg at du må finne ut hvorfor du ønsker å komme i gang med treningen, og en begrunnelse for det. Hvis du ønsker å bli sterkere – så må du spørre deg selv hvorfor du ønsker akkurat dette. Det samme gjelder hvis du vil ned i vekt, eller få mer overskudd i hverdagen. Finner du ut nettopp hvorfor du ønsker dette, så er det lettere å holde motivasjonen oppe på dager det butter i mot. Eksempler kan være å klare seg i hverdagen uten hjelp fra andre, å gå ned i vekt slik at man kan utføre aktiviteter som virker utenfor rekkevidde eller å få mer overskudd til å kunne leke med barna i stedet for å ligge på sofaen etter jobb. Kjenn etter hvorfor nettopp du ønsker å begynne med treningen, og hva det betyr for deg.

2. Sett et konkret mål. Når du vet hvorfor du skal begynne med treningen må du sette deg et mål. Gjerne bruk smart-modellen, altså målet bør være spesifikt, målbart, attraktivt, realistisk og tidsbestemt. Selv vet jeg ikke av noe som er mer motiverende en å trene mot mål som betyr mye for meg. Mine neste mål er å konkurrere i fitness våren 2015, og å gjennomføre mitt første triatlon i august 2015. Dette er ting som betyr mye for meg – og det kan være noe helt annet som betyr mye for deg. Gjennomføre Birken, gå ned ti kilo eller klare 80 kilo i knebøy er gode eksempler på konkrete målsetninger. 

3. Lag en plan. Du er nødt til å planlegge treningen din for å kunne nå målet. På samme måte som du setter av tid til jobb, sett også av tid til trening i kalenderen din. Se på trening som viktige møter med deg selv, og husk at det faktisk er din egen helse du investerer i. For eksempel kan du bestemme deg for at hver mandag, onsdag og fredag skal du trene i minst 30 minutter. Det viktigste her er at du er realistisk i forhold til hvor mye du faktisk klarer, og ikke vær for ambisiøs. Planlegger du fem økter i uken når du egentlig vet at du bare har tid til tre kan du fort føle deg mislykket og kjenne på dårlig samvittighet. Da er det mye bedre å la de eventuelle bonusøktene du rekker være en ekstra stjerne i boka.

4. Skaff deg kunnskap. Å ha nok/riktig kunnskap rundt trening er utrolig viktig. Snakk med folk rundt deg som har peiling, les på seriøse nettsider og få gjerne noen som har trent mye til å vise deg riktig måte å utføre øvelser på. Har du mulighet vil jeg også anbefale å ta kontakt med en personlig trener som kan gjøre alt dette for deg. Da slipper du bekymringen over at all tid og energi du bruker kanskje ikke vil gi resultater.

5. Før treningsdagbok. Hvis du loggfører treningen din kan du uke for uke og dag for dag se at du faktisk kommer nærmere målet ditt. Ikke bare vet du at du holder deg på rett kurs, men det er også så fantastisk gøy å se tilbake på. Hvis du startet md å løpe mila på 65 minutter er det utrolig gøy å se det tallet krympe i ukene som følger. Det samme gjelder for vektene, det er så gøy når det du tidligere synes var tungt plutselig har blitt til oppvarming. Det at kroppen din kan gjøre ting som tidligere var fysisk umulig for deg  – det gir en fantastisk god følelse og det er så utrolig mye lettere å følge med på dette om du loggfører treningen din.

6. Føl deg fin. Det er ingen tvil om at hvordan man føler seg har sammenheng med prestasjon i mange tilfeller. Hvis du kommer på trening og føler deg som et dass, da blir treningsøkta ofte tilsvarende. Mange store treningsmerker har lansert høstkolleksjoner nå, jeg har selv falt pladask for de fra Adidas og Röhnisch. Jeg brukte over en halvtime på å bestemme meg, men endte tilslutt opp med disse plaggene:

 

 

 

 

1.Mønstret singlett fra Röhnisch finner du her 2. Rosa singlett med stor Röhnish-logo her 3.Løs t-skjorte fra Adidas her 4. Lyserosa singlett med drapert rygg her 5. Mønstret anti-shake tights her 6. Kul yoga-tights fra Adidas her 7. Print-tights fra Adidas her. 8. Anti-shake tights med rosa detaljer her. (reklamelenker)

7. Finn gjerne en treningspartner. Det er både motiverende, gøy og sosialt å trene med en partner. Jeg vil anbefale å finne noen med noenlunde lik målsetting og fysisk form, slik at det blir lettere å gjennomføre sammen. Har man en fast partner å trene med blir det også vanskeligere å sluntre unna treningen, fordi treningspartneren venter. Så er det jo engang sånn at det ofte føles bedre å oppleve ting sammen med andre – dette gjeler også oppnåelse av treniningsmål.

8. Ikke glem kostholdet. For å få optimalisert treningen din må du også passe på kostholdet. Dertte gjelder uansett om du skal opp eller ned i vekt, eller hva enn som er treningsmålet ditt. Mat er kroppens energi og byggesteiner, som bør være av best mulig kvalitet. Hvis du lager det meste av maten fra bunnen av, kutter ut sukker og alkohol i ukedagene og spiser fem om dagen har du kommet langt. Grepene trenger ikke være så radikale, men du vil nok oppleve stor forskjell ved bare små endringer i riktig retning.

9. Belønn deg selv. Etter å ha prestert bra synes jeg det er på sin plass med belønning for innsatsen. Det trenger ikke alltid være store greiene, men bare som en liten gulrot som ligger og venter. Det kan være en ekstra god middag, en spabehandlig eller lignende etter en god treningsperiode. Jeg gjør ofte slike småting for meg selv i hverdagen, det motiverer litt ekstra!

 10. Ikke glem å ha det gøy! Selv om det innimellom kommer dager trening er det siste du har lyst til – så ikke glem at trening skal være gøy! Det skal være lystbetont, gi glede og overskudd i hverdagen. Sliter du med å finne treningsgleden vil jeg anbefale at du ser rundt deg – for mulighetene er mange! Tilbudene i forhold til trening er vel bedre enn de noensinne har vært, så her gjelder det å finne ut hva du synes er gøy og hva du trives med. Ikke vær redd for å “drite deg ut” med å prøve nye treningsformer, for alle har nemlig vært nybegynnere engang.

Så hva venter du på? Sett i gang, og ha en fantastisk bra treningshøst!

6 kommentarer
    1. Du er en stor inspirasjon! Min trening og kropp er milevis fra din, men trener heller ikke for å nå samme mål som deg da 😉 På din blogg finner jeg nye øvelser og tips på teknikken. Du formidler på en positiv, behagelig og kunnskapsrik måte. Gleder meg til å følge deg videre!

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg